Reklama

Porady

Z Bożej apteki

Owoce kaliny koralowej

Jesień nie tylko cieszy nasze oczy wielością barw, lecz także obdarza nas swoimi licznymi darami. Są one cenne dla wzmocnienia naszego zdrowia.

Niedziela Ogólnopolska 40/2021, str. 55

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chciałbym prosić Czytelników, aby udając się na spacer do lasu, nad wodę czy na pola, zwrócili uwagę na pokryty czerwonymi owocami krzew. Najpewniej jest to kalina koralowa. Niektóre jej odmiany sadzone są w miejskich parkach ze względu na ozdobne kwiaty. Od dawna jej kora, kwiat i owoce są wykorzystywane w celach leczniczych. Teraz, jesienią, bardzo cenne są owoce kaliny. Zbiera się je we wrześniu i październiku, najlepiej po pierwszych przymrozkach, kiedy stracą gorycz, a jeżeli nie przemarzły, to wkładamy je na kilka dni do zamrażarki. Można je także ususzyć. Owoce kaliny mają szerokie zastosowanie prozdrowotne. Stosuje się je w leczeniu przeziębień, w chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy, a także aby wzmocnić mięsień sercowy. Działają moczopędnie oraz uspokajająco przy nerwicach. „Nawet pestki jej są korzystne. Można z niech zrobić nalewkę przy raku piersi” (Jelena Fiodorowna Zajcewa).

Chciałbym zaproponować dwa sposoby konserwowania owoców kaliny na zimę. Pierwszy sposób to przyrządzenie ich bez gotowania. Dzięki temu kalina zachowuje swe naturalne właściwości, a co najważniejsze, pomaga w chorobach serca, przy grypie i przeziębieniu, wzmacnia system odpornościowy. Aby przygotować w ten sposób kalinę, wpierw należy ją opłukać w wodzie, lekko wysuszyć i oderwać widelcem jagody od baldachów. Owoce przecieramy przez sitko, aż puszczą sok. Pestek nie wyrzucamy – po wysuszeniu i zmieleniu na proszek możemy je dodawać do herbaty. Następnie do soku dodajemy naturalny miód w proporcji 700 g soku kaliny i 500 g miodu (lub cukru). Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką – chodzi o to, żeby sok dobrze się połączył z miodem lub cukrem, miód bowiem to naturalny konserwant. Otrzymaną zawartość przelewamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odstawiamy do lodówki. Zażywamy po łyżce trzy razy dziennie.

Drugi sposób to obróbka termiczna. W ten sposób z owoców kaliny możemy przyrządzić marmoladę, sok, dżem lub nalewkę. Możemy także je ususzyć, by przygotowywać z nich herbatę. W tym celu 15-20 g owoców zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 4 godziny do naciągnięcia, odcedzamy i pijemy na zdrowie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-09-28 11:23

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Postawiono zarzuty ks. Michałowi O.

2024-03-27 18:21

Adobe Stock

Prokuratura postawiła w środę zarzuty pięciu osobom w związku ze sprawą wykorzystania pieniędzy z Funduszu Sprawiedliwości. Wśród nich jest czterech urzędników resortu sprawiedliwości i „beneficjent funduszu” ks. Michał O. W ramach Funduszu ośrodkowi „Archipelag” miała zostać przyznana dotacja na kwotę blisko 100 milionów złotych.

- Ks. Michał O. działając wspólnie w porozumieniu z tymi urzędnikami, doprowadził do wypłaty tych środków. Tutaj istotną kwestią jest to, że działali wspólnie i w porozumieniu - poinformował dziś podczas konferencji rzecznik prasowy prok. Przemysław Nowak. Zapowiedział, że będą kierowane wnioski o tymczasowy areszt wobec trzech osób, a zebrany materiał dowodowy będzie analizowany pod kątem uchylenia immunitetu politykom. Powstające na warszawskim Wilanowie centrum terapeutyczne ma na celu pomoc ofiarom przemocy.

CZYTAJ DALEJ

Obchody Triduum Paschalnego w diecezji

2024-03-27 17:00

[ TEMATY ]

Zielona Góra

Gorzów Wielkopolski

Głogów

sulechów

Nowa Sól

Karolina Krasowska

bp Tadeusz Lityński

bp Tadeusz Lityński

Najważniejsze dni w ciągu roku liturgicznego są poświęcone obchodom męki, śmierci i zmartwychwstania Pańskiego. W wybranych parafiach diecezji posługę będą sprawowali biskupi.

Triduum Paschalne rozpoczyna się w Wielki Czwartek wieczorem od celebracji Mszy Wieczerzy Pańskiej, kończy się zaś wieczorem w uroczystość Zmartwychwstania Pańskiego. Uroczyste celebracje Triduum Paschalnego odbędą się we wszystkich kościołach parafialnych.

CZYTAJ DALEJ

Projekt zmian kodeksu karnego: zakazana dyskryminacja m.in. ze względu na tożsamość płciową i orientację seksualną

2024-03-27 20:19

[ TEMATY ]

prawo

Adobe Stock

Na stronach RCL opublikowano projekt ministerstwa sprawiedliwości nowelizacji Kodeksu karnego, który zakłada rozszerzenia katalogu przesłanek zakazanej dyskryminacji o kwestie płci, tożsamości płciowej, wieku, niepełnosprawności oraz orientacji seksualnej.

Na stronach rządowego Centrum Legislacji opublikowany został projekt ustawy o zmianie ustawy – Kodeks karny, który - jak zapowiada ministerstwo sprawiedliwości - ma wzmocnić ochronę przed przestępczymi zachowaniami motywowanymi przesłankami dyskryminacyjnymi ze względu na niepełnosprawność, wiek, płeć, orientację seksualną i tożsamość płciową.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję