Naturalnie występuje prawie w całej Europie, w Azji Mniejszej i północnej Afryce. W Polsce właśnie ta odmiana róży jest najpopularniejszym oraz najbardziej znanym gatunkiem. Spotkać ją można w zaroślach, na obrzeżach lasów, zrębach leśnych, miedzach oraz przy drogach.
Dzika róża jest krzewem ciernistym, którego wysokość nie przekracza 3 m. Roślina kwitnie w czerwcu, a jej owoce charakteryzują się wrzecionowatym kształtem i średnicą ok. 1,5 cm, są barwy pomarańczowej lub pomarańczowoczerwonej.
Właściwości
Dzika róża w niemal 60% składa się z wody. Szklanka owoców (127 g) zawiera 206 kcal. Zarówno surowe owoce, jak i otrzymywany z nich sok są doskonałym źródłem witaminy C. Szklanka owoców dostarcza 514 mg tej witaminy, co stanowi aż 676% dobowego zapotrzebowania. Spożycie owoców dzikiej róży wzmacnia układ odpornościowy oraz naczynia krwionośne, zapobiega szkorbutowi. Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, przez co zapobiega anemii. Owoce dzikiej róży są również źródłem: magnezu, fosforu, potasu, wapnia oraz żelaza, miedzi, manganu i cynku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu