Reklama

Z naszej kuchni

Potrawa z cielęciny i deser

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ryż z cielęciną - przepis na 4 porcje

400-450 g cielęciny bez kości, 4 średniej wielkości marchewki, korzeń pietruszki, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta, 1 duża cebula, 1 szklanka suchego ryżu, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka mielonej papryki lub przprawy curry, sól, zielenina, liście sałaty.

Cielęcinę parzymy wrzątkiem na sicie, przekładamy do naczynia z ciepłą wodą, z dodatkiem przyprawy typu Vegeta, dodajemy marchewki i gotujemy do miękkości. Wywar z cielęciny, który wyparuje podczas gotowania, uzupełniamy, by ilość płynu wyniosła 2,5 szklanki.
Na maśle podsmażamy najdrobniej posiekaną cebulę; gdy się zeszkli (nie dopuszczamy, by się zrumieniła), dodajemy ryż i - cały czas mieszając - zasmażamy. Gdy ryż wchłonie cały tłuszcz, dodajemy paprykę lub przyprawę curry (według własnych upodobań), wlewamy wywar z cielęciny i gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki i sypki. Do ugotowanego ryżu dodajemy drobno pokrojoną cielęcinę, składniki mieszamy. Podajemy na wygrzanych talerzach; obok, na liściach sałaty układamy ugotowane marchewki - całość posypujemy obficie zieleniną. Kto lubi, może dodać do potrawy jeszcze jedną, delikatną w smaku surówkę.
Rada: Potrawę możemy dodatkowo doprawić solą i pieprzem, według upodobań smakowych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Drożdżowy placek z owocami jesieni - przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości formę

2 szklanki i 2 kopiaste łyżki mąki tortowej, 3 żółtka, 1 niepełna szklanka mleka, 4 dag drożdży, 3 czubate łyżki cukru pudru, 1 duży cukier waniliowy, 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, szczypta soli.
Tłuszcz topimy, odstawiamy do przechłodzenia. W ciepłym mleku rozprowadzamy rozdrobnione drożdże, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru - odstawiamy w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy cukier i cukier waniliowy, żółtka, sól - składniki łączymy. Dodajemy, siejąc przez sitko, mąkę, wyrabiamy ciasto (5 min), dodajemy stopiony, letni tłuszcz i jeszcze przez chwilę wyrabiamy, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące; przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę dajemy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, nakładamy przygotowane owoce (połówki śliwek, cząstki jabłek lub gruszek), posypujemy kruszonką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w wygrzanym, ale niezbyt gorącym piekarniku w temp. 160o C ok. 50 min. Czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta - wyjmujemy, gdy wierzch jest lekko zrumieniony, a boki odstają od formy. Najsmaczniejsze jest lekko wychłodzone, zaraz po upieczeniu.

Kruszonka

1/2 kostki (12,5 dag) masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 duży cukier waniliowy, 1 szklanka mąki krupczatki.
Masło siekamy z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy składniki się rozdrobnią, zagniatamy palcami kruszonkę i odstawiamy w ciepłe miejsce.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież wyniósł ks. Nykiela do godności biskupiej

2024-05-01 12:21

[ TEMATY ]

ks. Krzysztof Nykiel

Bożena Sztajner/Niedziela

Ojciec Święty mianował księdza prałata Krzysztofa Józefa Nykiela, Regensa Penitencjarii Apostolskiej, biskupem tytularnym Velia - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Ks. biskup-nominat Krzysztof Józef Nykiel urodził się w Osjakowie 28 lutego 1965 r. W 1984 r. wstąpił do Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi. W 1990 r. przyjął święcenia kapłańskie i należy do duchowieństwa archidiecezji łódzkiej. W roku 2001 uzyskał doktorat z prawa kanonicznego na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim. W latach 1995-2002 pracował w Papieskiej Radzie ds. Duszpasterstwa Służby Zdrowia. 1 lipca 2002 podjął pracę w Kongregacji Nauki Wiary. Od 18 grudnia 2009 był zastępcą sekretarza Międzynarodowej Komisji Badającej sprawę autentyczności objawień w Medjugorie. 26 czerwca 2012 roku papież Benedykt XVI mianował go regensem Penitencjarii Apostolskiej.

CZYTAJ DALEJ

Jasna Góra: „Perły od królów, złoto od rycerzy” - królewskie atrybuty Patronki Polski

2024-05-02 09:59

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Maryja Królowa Polski

Karol Porwich/Niedziela

„Perły od królów, złoto od rycerzy”, tysiące brylantów i innych kamieni szlachetnych, a nawet meteoryty znalezione w różnych częściach świata czy ślubne obrączki, w tym ta wyrzucona z transportu do Auschwitz, to od wieków darami wyrażany hołd, Tej, która w naszej Ojczyźnie sławiona jest jako Królowa Polski i Polaków. Już w XV w. Jan Długosz nazwał Matkę Chrystusa czczoną w jasnogórskim obrazie cudami słynącym „najdostojniejszą Królową świata i naszą”. Wizerunek Jasnogórskiej Bogurodzicy od początku powstania częstochowskiego klasztoru uznany za niezwykły, otoczony został powszechnym kultem przez wiernych, ale i przez polskich królów. Wyrazem tego były także korony i niezwykłe szaty nakładane na obraz.

Zapowiedź zabiegania w Stolicy Apostolskiej o ustanowienie święta Królowej Polski - 3 maja można odczytać w ślubach króla Jana Kazimierza (1656), ale dopiero w Polsce niepodległej kroki takie podjęto i na prośbę polskiego Episkopatu Pius XI zatwierdził tę uroczystość dla całej Polski (1923). Dla Polaków jest Jasnogórski Obraz to jeden z najcenniejszych „narodowych skarbów", obok godła Orła Białego, dla wielu znak naszej tożsamości. Właśnie ze względu na jego obecność, rocznie do jasnogórskiego Sanktuarium przybywają miliony pielgrzymów.

CZYTAJ DALEJ

Bp Milewski: kto trwa w Jezusie, ten przynosi owoce

2024-05-02 17:36

[ TEMATY ]

Płock

bp Mirosław Milewski

Karol Porwich/Niedziela

O tym, że źródłem życia i działania człowieka wierzącego od momentu chrztu św. jest „trwanie” w Jezusie, powiedział bp Mirosław Milewski w Królewie w diecezji płockiej. Przewodniczył Mszy św. w dniu odpustu parafialnego ku czci św. Zygmunta, Króla i Męczennika: - Król Zygmunt surowo odpokutował za swoje grzechy, dlatego został świętym - powiedział biskup pomocniczy.

Bp Mirosław Milewski w czasie Mszy św. w Królewie przywołał Ewangelię o winnym krzewie i latoroślach (J 15,1-8). Przekazał, że przypowieść ta opisuje istotę relacji między ludźmi a Jezusem. Jezus, to prawdziwy krzew winny, złączony z Kościołem. U źródła życia i działania wiernych od momentu chrztu św. jest „trwanie” w Jezusie. To warunek przynoszenia owocu - miłości.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję